Vårmöte april 2022 i Stockholm

Vårmötet 2022

Efter två år med digitala möten hade vi äntligen möjlighet att hålla FNUFs vårmöte fysiskt. Den senaste fysiska träffen ägde rum under vårmötet den 7–9 mars 2020 i Köpenhamn, precis innan Norden stängde ned pga. Coronaviruset. Vår- och höstmötena roterar mellan de nordiska länderna och turen hade kommit till Sverige och Stockholm.

På mötet deltog 15 deltagare från Sverige, Finland, Danmark, Island och Norge. Dagordningen innehöll en statusuppdatering från arbetsutskottet, sekretariatet och medlemförningarna, information om arbetet i Ungdomens nordiske råd, budget, årsrapport och verksamhetsplan mm.

Nya arbetsutskottet (AU)

Ordförande: Maria Karjalainen (Finland) vald på två år

Vice ordförande: Ylva Þórsdottir Planman (Sverige) har ett år kvar av sitt mandat

Benedikt Bjarnason (Island) är medlem, vald på två år

 Val av UNR-representant och suppleant

Dag Henrik Nygård (Norge) valdes till UNR representant och Matilda Westerlund (Finland) ersätter Karin Cederlöf till oktober och tar även över efterföljande

Uttalande – inga uttalanden från mötet.

Resolutioner

Finland har skickat ett resolutionsförslag i förväg. Ställningstagande som PNU gjorde på Nordens dag, och flera ungdomsföreningar undertecknade ställningstagandet. Det finns redan politiska ungdomsföreningar i Finland som stödjer resolutionen. Förslaget handlar om att vi borde modernisera Helsingforsavtalet, som är grunden till det nordiska samarbetet. Avtalet skrevs för 60 år sedan och sist det var ändringar var 1995. Mycket har hänt de senaste åren och därför behöver vi revidera och modernisera avtalet.

Övrigt

Vi diskuterade aktiviteter under 2022 där två höjdpunkter är FNU Danmarks 30-årsjublieum och att Islands vuxenförening fyller 100 år med ett stort firande i september.

Vi diskuterade även åldersgränser inom föreningen och vilka möjligheter som finns för de som är +30 år och inte känner att vuxenföreningarnas aktiviteter är intressanta.

Island har bytt namn till Ung norræn

Sammanfattningsvis var det ett lyckat vårmöte med goda diskussioner!

Höstmötet planeras inför hösten 2022 i oktober och kommer förhoppningsvis kunna äga rum i Helsingfors.

Vill ni få ytterligare information om vårmötet eller är det något annat ni undrar över så tveka inte att höra av er till oss på; generalsekretar@fnuf.org

AU 2022 från vänster: Hanna Söderling (FNUF Generalsekreterare), Benedikt Bjarnason (medlem), Maria Karjalainen (Ordförande) och Ylva Þórsdottir Planman (Vice ordförande)