Café Norden är FNUFs årliga arrangemang men på grund av pandemin har det blivit inställt de sista åren. Det är många nya medlemmar i FNUF:s medlemsorganisationer och därmed många som inte tidigare har deltagit i Café Norden. FNU Danmark var arrangörer av årets Café Norden och förutom Café Norden så firade vi även Foreningen Nordens Ungdom Danmarks 30årsjubileum.
Temat för årets Café Norden utgick från Nordiska Ministerrådets Vision 2030 om hur vi tillsammans kan arbeta för en inkluderande och sammanhållen region med gemensamma värden och stärkt kulturutbyte. Vi diskuterade även fördomar i Norden och vad som försvårar samarbete i Norden.
Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030. Det är kärnan i Nordiska ministerrådets vision 2030, som alla de nordiska statscheferna har skrivit under på. Med det sagt kan vi samtidigt se att sammanhållningen i Norden inte är lika stark och självklar som den tidigare har varit. Geografiska avstånd är inte lika avgörande och det har blivit både lätt och billigt att resa långt utanför Norden. Samtidigt behärskar de flesta unga i Norden engelska bättre än de övriga nordiska språk.
Det som enar oss i Norden är medvetenheten om våra gemensamma värderingar, nyttan av samarbete och betydelsen av samhällen som är baserade på demokrati, gemenskap, jämlikhet och hållbara gemenskaper av unga som är redo att tänka nytt och hitta lösningar på framtidens utmaningar.
Helgens firande smygstartade på fredagen med en middag för att lära känna varandra.
Tidig lördag morgon tog vi båten ut till Ungdomsøen där vi skulle vara resten av helgen.
På Ungdomsøen fick vi en Ø-tur där vi i grupper fick ett antal övningar kopplade till demokrati, aktivism, ungas delaktighet.
Efter lunch hälsade Foreningen NORDENs Ungdom Danmark oss välkomna och introducerade oss till helgens gäster. Först höll Marek Azoulay, fhv. EU-Ungdomsdelegat och bestyrelsesmedlem i Nyt Europa ett upplägg och workshop om ”ungedemokrati og diversitet i fællesskaber: Hvordan kan vi få flere unge stemmer til at deltage i den demokratiske debat i Norden?”
Därefter höll Anna Falkenberg tidigare præsident för Ungdomens Nordiske Råd och Politisk rådgivare hos Sambandsflokkurin (FO) (nu invald Folketingsmedlem) en presentation och diskussion om hur man som ung i Norden kan vara med och påverka den politiska dagordningen.
Innan det var dags för jubileumsmiddag så var det fri lek och möjlighet att upptäck ön. Några valde att spela kubb och ett gäng passade på att basta.
Jubileumsmiddagen följdes av underhållning bestående av Nordisk Folkdans. Vi fick lära oss dansa traditionella folkdanser från hela Norden. Firandet fortsatte sedan sent på natten!
På söndagen var det många som var trötta men trots det så var det stort engagemang i workshopen som Bjørn Markmann från FNU DK höll i om det nordiska samarbetet och vad vi som förening kan göra.
Efter utvärdering och lunch så tog vi båten tillbaka igen till Köpenhamn och sa tack för den här gången!
Det har varit en lärorik helg där vi har fått möjlighet att dela erfarenheter men också utmana varandra i våra synsätt. En fråga som skapade debatt var hur vi ser på aktivism, är vi aktivister i Föreningen Norden och vad innebär det då? Under utvärderingen så blev det också tydligt att vi alla har olika anledningar till varför vi är engagerade och medlemmar i FNUF, men alla nämnde den sociala aspekten och möjligheten att mötas på tvärs av gränsen. Våra medlemsorganisationer ser annorlunda ut och vi har olika fokus kring vad vi vill fokusera på, är det politiska frågor eller ”hygge” som är vårt raison d’étre. Det är frågor som vi kommer fortsätta lyfta och diskutera tillsammans i våra nationella föreningar men också genom FNUF.
Ett stort tack till Foreningen NORDENS Ungdom Danmark för ett fantastiskt engagemang och nystart för Café Norden.