Året 2022 i FNUF

Under 2022 var det äntligen för oss att anordna fysiska evenemang och ha möten mellan nordiska unga. Men vad hände under 2022? Här har ordförande Maria Karjalainen valt ut fem saker som vi vill nämna.

1. Nordens dag & Helsingforsavtalet

Nordiska värderingar om bl.a. demokrati, fred och rättsstat har blivit ännu viktigare, eftersom det pågår ett krig i Europa. Det nordiska samarbetet har utvecklats och den ändrade säkerhetssituationen har bidragit till att vi troligtvis under det kommande året kan se att samtliga nordiska länder är medlemmar i NATO. FNUF såg redan under våren att det är viktigt att Helsingforsavtalet uppdateras och nu vill även  Nordiska rådet göra det. FNUF hoppas att genom en uppdatering av avtalet kan vi stärka det nordiska samarbetet.

2. Ett hållbart Norden -seminarium 

I slutet av april samlades närmare 20 unga från runtomkring i Norden i Stockholm där vi diskuterade hållbarhet och hållbar mat. Hållbarhetstemat fortsatte också i november, när flera från FNUF deltog i Ungetinget som DUF och dess nordiska systerorganisationer arrangerade utanför Stockholm. Det är viktigt att vi kan hitta hållbara lösningar för framtidens utmaningar.

Ett Hållbart Norden Seminarium i Stockholm April 2022

FNUFs vårmöte i Stockholm

3. Nytt arbetsutskott & generalsekreterare

Under året 2022 fick FNUF ny ordförande och även en ny generalsekreterare. På vårmötet valdes Maria Karjalainen från Pohjola-Norden ungdomsförbund (Finland) till ordförande och Benedikt Bjarnason från Ung norræn (Island) till arbetutskottets medlem. Ylva Þórsdottir Planman fortsätter som viceordförande. I början av året slutade Ida Berg som generalsekreterare och Hanna Söderling blev generalsekreterare.

Arbetsutskottet 2022 och generalsekreterare Hanna under vårmötet i Stockholm

4. Café Norden & FNU Danmark 30 år

I år firade vi FNU Danmarks 30 årsjubileum och hade Café Norden om nordiskt samarbete mellan ungdomar och ungas påverkansmöjligheter på Ungdomsøen. Kan du några  nordiska folkdanser eller spela kubb?

Välkomstmiddag under Café Norden

Vi fick testa på att dansa Nordiska folkdanser under FNU Danmarks jubileumsfirande

Kubbspel under Café Norden på Ungdomsön

5. UNR & Nordiska rådet

I slutet av oktober och i början november var Helsingfors mötesplats för Ungdomens nordiska råd-  och Nordiska rådets sessioner. Alla resolutionsförslag som FNUF skickade in till UNR blev godkända under sessionen. Under Nordiska rådets session firade vi även rådets 70 årsfest och det var fint att se att för den första gången UNR:s representanter hade talrättighet i alla punkter under sessionen.

FNUFs representanter under UNR

Nordiska rådet firade 70 år

Hela arbetsutskottet önskar er alla en god jul och gott nytt år, vi ser fram emot ett spännande år med aktiviteter runt om i hela Norden!

// Maria Karjalainen, Ordförande FNUF