Ett Hållbart Norden seminarium i Stockholm april 2022

Den 22–24 april bjöd FNUF in till en helg i Stockholm fylld med föreläsningar och workshops med fokus på hållbarhet.

Seminariet startade på fredagskvällen med en gemensam middag där deltagarna fick chans att lära känna varandra. Middagen ägde rum på restaurang Hermans som är en vegansk buffé med Stockholms bästa utsikt.

Vegansk middag på restaurang Hermans

Själva workshopen startade på lördagen med ett föredrag med Linnea Engström. Linnéa arbetar som programdirektör och chef på Marine Stewardship Council (MSC), en icke-vinstdrivande miljöorganisation som certifierar vild fisk. Linnéa Engström var ledamot av EU-parlamentet åren 2014–2019. Som topp-politiker drev hon igenom det första betänkandet om klimat och jämställdhet. Hon förhandlade också tung lagstiftning inom fiske och hav, och drev igenom ambitiös miljölagstiftning. Linnéa har över 10 års erfarenhet att föreläsa och bedriva förändringsarbete. Linnea pratade dels om sina egna erfarenheter från politiken och hennes nuvarande roll, dels om vad vi som individer kan göra för att påverka klimatet och fiskindustrin i Norden.

Efter Linneas presentation fick vi besök av Aida Badeli Rohani från Grön Ungdom. Aida pratade om sitt engagemang för klimatfrågan och hur vi kan involvera och engagera unga i klimatfrågan, men också generellt i samhällsfrågor. Vi diskuterade hur ungas engagemang och aktivism har förändrat sig och hur det ser ut idag. Det är en tydlig trend att unga inte längre blir medlem i politiska partier eller föreningar, utan föredrar att engagera sig i sakfrågor, exempelvis klimatet. Det innebär att vi som förening måste anpassa oss och följa med i samhällsutvecklingen för att kunna engagera unga.

En möjlighet som FNUF har att påverka samhällsutvecklingen är via Ungdomens Nordiska Råd (UNR). Många av deltagarna har inte tidigare hört talas om UNR och därför hade vi bjudit in Oscar Sameland från UNR och Dag Henrik Nygard som är FNUF:s representant i UNR. Oscar och Dag Henrik berättade om UNR och deras arbete i de utskotten som de sitter i. Oscar är ledamot av presidiet för UNR där han är representant i Nordiska rådets utskott för tillväxt och utveckling. I utskottet har Oscar drivit igenom flera resolutioner som antogs på UNR:s senaste session, bland annat om artificiell intelligens och en gemensam arbetsmarknad i Norden.

Oscar Sameland och Dag Henrik Nygård berättar om Ungdomens Nordiska Råd

Efter alla intressanta presentationer var det dags för deltagarna att arbeta i grupper och tillsammans diskutera ett antal frågeställningar om hållbarhet och hållbar matproduktion i Norden. Deltagarna fick möjlighet att diskutera utmaningar i deras respektive länder och hur dessa skiljer sig åt. Slutsatsen är att det finns många möjligheter för samarbete men att vi samtidigt har väldigt olika förutsättningar. I exempelvis Norge är det stor skillnader mellan syd och nord och därmed kan det vara en fördel att arbeta på tvärs av landsgränserna, dvs att man möjliggör för samarbeten i nord Norge och nord Sverige, eftersom de geografiska utmaningarna liknar varandra i länderna.

Grupperna fick även möjlighet att diskutera och skicka in idéer till Föreningen Nordens projekt Nordperspektiv. Nordperspektiv är ett arbetssätt med en årlig publikation som sätter ljuset på en aktuell samhällsfråga i Norden. Projektet stärker nordbors röst i utvecklingen av samarbeten i Norden. Temat för 2022 är den gröna omställningen i norra Norden.

Under workshopen fick vi även möjlighet att höra om FNUFs vice-ordförande Ylvas arbete med hållbarmat produktion från hennes fältstudier i Tanzania. Workshopen avslutades med att vi tillsammans gick på Kulturnatten i Stockholm och besökte bland annat kungliga slottet, Kungliga operan och utställningen ”Come to Norden” på Nordiska museet.

Ylva berättar om sitt fältarbete med hållbar matproduktion i Tanzania

Seminariet “Ett Hållbart Norden” arrangerades med medel från aktivitetsfonden Nordens Unge i Bæredygtige Fællesskaber (NUBF). NUBF syftar till att skapa starka samarbeten mellan unga människor i Norden. https://nordicyouth.org/