Ungdomens Nordiska råd hade möte i Reykjavik 19.1-22.1 i samband med Nordiska rådets möte. Islandsturen inleddes med ett mingel för UNR:s medlemsorganisationer och beslutsfattare på Kex hostel. På söndagen hade ungdomens nordiska råd sitt eget möte på Nordens Hus på Island. Morgonpromenaden från hotellet till mötet liknade en polarfärd. På mötet behandlades feedback från den föregående sessionen i Oslo samt idéer för den nästa sessionen som ordnas i Stockholm. Presidiet godkände också en ny kommunikationsstrategi så vi ser fram emot att synas mer och bättre i framtiden. Som vanligt fanns också tid för en hel del politisk debatt presidiemedlemmarna emellan.
På måndagen besökte presidiet Islands utrikesministerium där FNUF Nordens ordförande Iris Dager med kollegor presenterade Islands ordförandeskapsprogram för Nordiska ministerrådet. Ordförandeskapets tema är ”Goda genvägar” och i programmet finns mycket fokus på unga, särskilt i fråga om FN:s hållbarhetsmål och ungas rätt till utbildning.
På tisdagen möttes Nordiska rådet och jag deltog i utskottet för kunskap och kultur. På utskottets möte behandlades framförallt kommande årets verksamhet och jag presenterade fyra UNR-resolutioner: könsuppdelning i yrkeslivet ska lösas genom utbildning, samnordisk ansökningsportal för vidaregående utbildning, Norden på skolschemat, mer psykologisk hjälp redan i skolorna. En tidigare UNR-resolution om ett nordiskt ”students at risk”-program för utsatta studenter från länder där de på grund av förtryck inte kan slutföra sina studier fortsatte behandlas i utskottet.
Nordiska ministerrådet fick ett kallt bemötande av utskottet, då utskottet ställde sig kritisk till hur man i ministerrådet på ett odemokratiskt sätt behandlat förslaget om ett bättre översättningsstöd för vinnarna av Nordiska rådets litteraturpriser. Utskottet fick besök av direktören för Nordens hus på Island Sabina Westerholm, Islands utbildnings- och forskningsminister Lilja Dögg Alfredsdottir, teamet bakom ett digitaliseringsprojekt för bibliotek och Nordiska Rådets representant i Bryssel Matilda af Hällström.
Under 2019 kommer UNR särskilt jobba med ett projekt kring biodiversitet, så håll utkik om mer information kring detta!
Karolina Lång
FNUF:s representant i Ungdomens Nordiska Råds presidium