Ungdomens Nordiska Råds session 2022

Ungdomens Nordiska Råds session har precis avslutats. Här berättar Pamela Huskin från Sverige om sin upplevelse från Helsingfors och första gången på UNR session.

Ungdomens Nordiska råd är ett forum för de politiska ungdomsorganisationerna i Norden. UNR:s session 2022 ordnandes i Helsingfors 28-30.10.2022. FNUF var med och grundade UNR och vi var fem stycken som deltog från FNUF.

UNRs presidie, Dag Henrik Nygard från Norge representerar FNUF

I år fyllde Nordiska rådet 70 år och jag var tacksam över att få möjligheten att delta som observatör för Föreningen Norden Ungdomsförbund.

UNR konferensen var verkligen en underbar mötesplats där många politiska aktiva ungdomar från hela Norden kunde utbyta idéer och visioner och sätta upp ungdomars önskningar på dagordningen i det nordiska samarbetet.

Som observatör hade jag ingen rösträtt men fick ändå vara aktiv och delta i alla moment. Jag fick en insikt i vad nordiskt samarbete innebär och hur vi kan utveckla vidare det nordiska samarbetet i en europeisk gemenskap. Vi delades in i olika arbetsutskott som exempelvis hållbarhet eller kultur där frågorna som rörde det nordiska samarbete togs upp och resolutioner debatterades. Jag satt med i utskottet för tillväxt och fick även möjligheten att debattera FNUFs resolutioner, men viktigast av allt enligt mig var att lyssna på andras åsikter och få nya perspektiv.

Här röstas det om resolutioner

Genom utbyte av idéer och kunskaper mellan länderna fick vi en värderingsförmåga och ett förhållningssätt för att kunna reflektera utifrån egna upplevelser och erfarenheter. 

Under den sista dagen togs alla resolutioner som har blivit godkända från arbetsutskottet upp igen och för att debatteras och diskuteras ytterligare.

Avslutningsvis minglade vi med varandra i större nätverk och tackade varandra innan hemresan för att fortsätta det nordiska samarbetet.

Det bästa med helgen var att möta och debattera med ungdomar från hela Norden som vill driva en positiv förändring att leda utvecklingen mot en mer hållbar framtid.

//Pamela Huskin, Föreningen Nordens ungdomsförbund i Sverige