Ungetinget - The Youth Thing 5-7 november 2022

Den 5–7 November deltog FNUF på UngeTinget i Stockholm, ett ting där närmare 100 ungdomar från olika Nordiska regioner i åldrarna 18 -30 samlades för att samtala om dom globala målen för hållbar utveckling.

I Norden har det länge funnits en tradition av att hålla “Ting” ett ord som lever kvar än idag och används i det isländska språket. Tingtraditionen kan spåras ända tillbaka till 1000-talet då vikingabönder och adelsmän samlades inför viktiga beslut. Där av namnet “ungetinget”.

Noura Berrouba från LSU talar


Helgen var välplanerad med workshops, inspirerande föreläsningar och mingel. Tanken med eventet var även att öppna upp möjligheter för ungdomar att knyta kontakter och samarbeten mellan gränserna. Något vi i FNUF ständigt jobbar för.

Vi är halvvägs till 2030, vilket är det år som de Förenta nationerna beslutade om att ha uppnått den globala överenskommelsen om klimatförändringar i Paris 2015. Detta var också en utav anledningarna till att Unge tinget hölls just i år, 2022.

Med oss från Tinget tar vi som deltog med oss nya kontakter och partnerskap och ny inspiration till fortsatt arbete mot en gemensam strategi för ett mer hållbart samhälle i Norden och världen som helhet.

Ylva Þórsdottir Planman , Vice ordförande i FNUF